Opština Majdanpek

Teritorija opštine Majdanpek nalazi se u Istočnoj Srbiji, na obroncima Južnih Karpata, u vodotoku reke Dunav. Na 932 km2 nastanjeno je 23.704 stanovnika u dva gradska naselja: Majdanpek, koji je administrativni centar opštine i Donji Milanovac i 12 seoskih naselja: Debeli Lug, Leskovo, Jasikovo, Vlaole, Rudna Glava, Crnajka, Klokočevac, Topolnica, Mosna, Golubinje, Miroč i Boljetin.

Opština Majdanpek se graniči sa opštinama Bor, Negotin, Kladovo, Golubac, Kučevo i Žagubica, a na severu Dunavom u dužini oko 54 kilometara sa Republikom Rumunijom. Reljef opštine je pretežno brdsko-planinski. Na području opštine Majdanpek preovladava kontinentalna klima.

Na teritoriji opštine Majdanpek nalaze se zaštićeni objekti prirode: Nacionalni park Đerdap, Rajkova pećina, bigrena akumulacija Beli izvorac, prirodni kameni most Valja Prerast  i zaštićeni spomenici kulture: arheološko nalazište Lepenski vir, arheo metalurški lokalitet Rudna Glava, crkva Svetih aposltola Petra i Pavla, crkva Svetog Nikole, Kapetan Mišino zdanje i Tenkina kuća.

Turistička karta

Turistička karta opštine Majdanpek

Valja Prerast

Valja Prerast

Valja Prerast, prirodni kameni most pod zaštitom države, predstavlja spomenik prirode od izuzetnog značaja. Zaštićena prerast nalazi se oko 12 km od Majdanpeka.Od...

Pretraga

Informacije o korisniku

Korisničko ime:
Šifra:

Registruj se